Obnova parku Alejka v Broumově

Stříbro pro Broumov

7. 10. 2011

Broumov získal prestižní ocenění v mezinárodní soutěži Entente Florale Europe, pokračoval v seriálu seminářů k péči o veřejnou zeleň a předal titul Město stromů svému nástupci.

Cílem mezinárodní soutěže Entente Florale Europe – Evropská kvetoucí sídla je propagovat kvalitní prostředí sídel s důrazem na rozvoj funkční zeleně v evropských městech a vesnicích. Broumov v letošním ročníku získal stříbrnou plaketu v kategorii měst. K mezinárodnímu úspěchu přispěl mimo jiné také projekt realizovaný s naší podporou: rekonstrukci parku Alejka vyzdvihla ve svém hodnocení odborná soutěžní porota, složená z komisařů z deseti evropských zemí:
 „Město vždy kladlo důraz na kvalitní parkové plochy veřejné zeleně v rozsahu celé městské zástavby (32 ha), velmi oceněným počinem byla však zejména rozsáhlá rehabilitace a rozšíření parku Alejka. Komise ocenila zahradně-architektonickou podobu obnovy, která byla provedena velmi zajímavým způsobem s využitím unikátních prvků. Ceněn byl také fakt, že součástí přípravy projektu bylo rozsáhlé veřejné projednávání s občany a zapracování mnoha jejich přání.“

V druhé polovině září město pokračovalo v sérii seminářů nazvané Komu se nelení, tomu se zelení.

S pomocí přizvaných odborníků se tak snaží předávat dalším městům své zkušenosti s rozvojem a péčí o veřejnou zeleň.

Konference Historická sídla / krajinářské úpravy historických měst a jejich úskalí, pořádaná 7. října, zakončila celoroční projekt Broumov – Město stromů 2010/2011. Broumov na závěr akce předal žezlo Města stromů Uherskému Hradišti, které tento titul ponese v následujícím roce.

foto z návštěvy poroty E.F.E. v parku Alejka a z předávání cen ve Slovinsku: Město Broumov

fotogalerie